Sumček africký (Clarias gariepinus)
Clarias gariepinus je druh ryby, ktorá je u nás všeobecne známa pod menom sumček africký. Jeho pôvodnou domovinou je africký kontinent, ale odrodové príbuzenstvo sa nachádza tiež v trópoch a subtrópoch ( juhovýchodná Ázia ). Chovom tejto ryby sa už viac ako 20 rokov zaoberajú v Nemecku, Maďarsku, ale najväčší podiel v produkcii sumčeka afrického v Európe, majú Holandskí chovatelia.
Naša Klárka si vyžaduje teplotu vody v rozpätí od 26 do 28ºC. Nie je náročná na obsah rozpusteného kyslíka vo vode, pretože polovicu svojej potreby je schopná si zabezpečiť pomocným dýchaním zo vzduchu. Má rada tmavé prostredie a je veľmi spoločenská.
Za nežným menom sa skrýva skutočný dravec s veľkou hlavou, pre ktorého je charakteristických 8 fúzov, 4 po dva páry. Má hladkú čiernu kožu, bez šupín. Telo pokryté slizom, jej zabezpečuje schopnosť rýchlo vykĺznuť z rúk aj najšikovnejšieho rybára. Špičkové krmivo je zárukou toho, že naša Klárka má mäso, ktoré je dieteticky vyvážené a vhodné pre každodennú konzumáciu so silným dôrazom na zdravie.
Dietetická hodnota mäsa
Parameter | Obsah | Jednotka |
---|---|---|
Sušina | 25,0 | g/100 gr |
Bielkovina | 19,3 | g/100 gr |
Tuk | ||
Z toho nenasýtené mastné kyseliny | 65,5 | % celk.obsahu tuku |
Podiel Omega 3 MK | 1000 | mg/100 gr |
Podiel Omega 6 MK | 700 | mg/100 gr |
Metabolizovateľná energia | 543 | kj/100 gr |
129 | kkal/100 gr |