Recepty
Mäso sumca nemá rybaciu vôňu a bolo druhé najchutnejšie v celosvetovej gurmánskej súťaži. Je veľmi podobné teľaciemu mäsu.
Vzhľadom na to, že ide o sladkovodnú rybu žijúcu prevažne v stojacej vode, môže mäso cítiť rybacinou. Pre odstránenie tejto niekedy až bahnitej chute, ponúkame rybármi osvedčený tip: rybu povarte 5 minút v osolenej vode s nakrájanou cibuľou, korením , bobkovým listom a novým korením.
Sumček africký sa dá pripravovať na všetky spôsoby kuchynskej úpravy, oceňujú to hlavne ľudia s alergiami na hovädzie, kuracie a bravčové mäso.
Pre inšpiráciu ponúkame zopár receptov:
-
Cestoviny s ochutenou rybacou zmesou Klárka
Rybaciu zmes rozdelíme na menšie kúsky, ktoré orestujeme na masle. Pridáme jemne pikantný kečup, alebo paradajkový pretlak, tavený syr, dochutíme sójovou omáčku a podlejem vodou, aby sme mali dostatok omáčky na cestoviny. Prisypte pár zrniečok mrazeného hrášku. Na závet pridáme smotanu na varenie. Všetko prevaríme a ozdobíme petržlenovou vňaťou. Nepridávajte soľ ani žiadne koreniny, všetko je to už obsiahnuté v zmesi ( zloženie : rybacie mäso, soľ, čierne korenie, mletá paprika, rasca a cesnak. Teda žiadne vajce ani muka!)
Omáčka sa najviac hodí k vrtuliam.
-
Filety zo sumčeka afrického s bylinkami
Ingrediencie: 2 šalotky, 4 vetvičky Estragónu, 75 ml bieleho vína, 4 filety zo sumčeka afrického á 100 g, 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy, Soľ a korenie, Čerstvá petržlenová vňať, 2 polievkové lyžice rozpusteného masla, 250 ml šľahačky
-
Guláš zo sumčeka afrického
Ingrediencie (4 porcie): 1 PL múky, 4 PL masla, 30 g oravskej slaniny, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 papriky, žltá a červená, Soľ, korenie, 1 ČL mletej papriky, 1 šľahačková smotana, Trošku octu
-
Halászlé
Ingrediencie (4 osoby): 700 g z troch druhov rýb (kapor, zubáč a sumček africký), 200 g cibule, 2 PL (polievkové lyžice) sladkej papriky, 1 ČL (čajová lyžička) štipľavej papriky, 2 paradajky, 2 lyžice paradajkového pretlaku, soľ, 2 papriky - jedna červená a jedna zelená
-
Knedličky zo sumčeka afrického
Ingrediencie (4 osoby): 1 kg čerstvého vyčisteného sumčeka afrického , 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, Zväzok nakrájaného petržlenu, Soľ, korenie, 2 kusy staršieho pečiva, 2 vajcia, 2 PL strúhanky, 250 g čerstvej brokolice, 2 ks červená paprika, 200 g šalotky nakrájanej na pásiky, 1 mrkva, 200 g hnedých šampiňónov, 100 ml bieleho vína, 100 g čerstvých klíčkov, Soľ, korenia, 2 PL oleja, Olej na vyprážanie
-
Rybie fašírky
Ingrediencie (6 ľudí): 200 – 300 g filiet zo sumčeka afrického, 1 žemľa, 100 ml mlieka, 1 vajce, 1 malá cibuľa, Čerstvá petržlenová vňať, Soľ, korenie, Strúhanka na obaľovanie, 4 PL oleja
-
Sumček africký na šaláte
Ingrediencie na rybu (4 osoby): 4 filety zo sumčeka afrického á 150 g, 2 PL medu, 2 PL olivového oleja, Citrónové korenie, Soľ, Pár tymiánových lístočkov, 2 PL olivového oleja na opečenie
-
Sumček africký na zeleninovom lôžku
Ingrediencie (4 osoby): 1 kg filetov zo sumčeka afrického, Šťava z 1 citrónu, 1 kaleráb, 4 jarné cibuľky, 4 strúčiky cesnaku, 2 ČL nasekaného rozmarínu, Maslo, Soľ, korenie, Záhradné bylinky, alobal
-
Sumček africký so zemiakovým pyré
Ingrediencie (4 osoby): 750 g zemiakov, 50 ml šľahačky, Soľ, 20 g masla, 8 malých filiet zo sumčeka afrického, 4 PL olivového oleja, Mleté čierne korenie, 2 PL kapár, 1 červená paprika, čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok, 50 g čiernych olív, 50 g zelené olivy bez kôstok, 1 zväzok tymianu, 200 ml mlieka
-
Sumček na citrónovej brokolici
Ingrediencie (2 osoby): 2 ks filety zo sumčeka afrického (300 g), 1 brokolica, 1 cibuľa, Slnečnicový olej, ½ šálky zeleninového vývaru, Soľ, Korenie, Muškátový oriešok, 50 g kyslej smotany, ½ PL stredne ostrej horčice, 2 mesiačiky citróna, Prípadne sladidlo
-
Sumček na omáčke z rulandského bieleho vína
Ingrediencie (4 porcie): 750 g malých zemiakov, soľ, 1/2 lyžičky rasce, 800 g sumčeka afrického, 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 180 g masla, 1 žĺtok, 2 lyžice rybej omáčky, 0,5 dcl rulandského bieleho vína, 400g kelu, 2 PL kyslej smotany, 30 g nasekaných vlašských orechov, biele korenie
-
Tagliatelle s filetami zo sumčeka
Ingrediencie (4 osoby): 500 g tagliatelle, Soľ, 1 neošetrený pomaranč, 4 vetvičky bazalky, 2 lyžice olivového oleja, 30 g masla, 100 g šľahačky, Čerstvo mleté čierne korenie, 120 g filiet zo sumca
-
Toasty zo sumčeka
Ingrediencie (4 osoby): 8 plátkov toastu, 8 malých filiet zo sumčeka, 16 plátkov toastového syra, 500 ml holandskej omáčky, 1 plechovka ananásu nakrájaného na plátky, 2 lyžice oleja na opekanie, Soľ a korenie