Sumček na omáčke z rulandského bieleho vína
Ingrediencie (4 porcie)
- 750 g malých zemiakov
- soľ
- 1/2 lyžičky rasce
- 800 g sumčeka afrického
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 180 g masla
- 1 žĺtok
- 2 lyžice rybej omáčky
- 0,5 dcl rulandského bieleho vína
- 400g kelu
- 2 PL kyslej smotany
- 30 g nasekaných vlašských orechov
- biele korenie
Postup prípravy:
Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke v osolenej vode s rascou asi 25 minút.Filety zo sumčeka umyjeme v studenej vode, osušíme, nakrájame na pásiky, pokvapkáme citrónovou šťavou a osolíme.
Na panvici rozohrejeme 50 g masla, pásiky sumčeka opečieme z obidvoch strán a prikryté dusíme na miernom plameni.
Žĺtko, rybiu omáčku, biele víno vyšľaháme vo vodnom kúpeli do krémovej konzistencie. V malom hrnci rozpustíme 100 g masla a po kvapkách pridávame do krémovej zmesi.
Kel očistíme, umyjeme a nakrájame na pásiky, zvyšné maslo zohrejeme na panvici a kel dusíme do polomäkka. Pridáme kyslú smotanu, orechy, soľ, korenie a muškátový orech.
Zemiaky scedíme a zbavíme šupky.
Na tanieri servírujeme filety z afrického sumčeka, zemiaky, kelovú prílohu a prelejeme vínovou omáčkou z rulandského bieleho. Na záver môžeme podľa chuti ozdobiť bylinkami.