Články
-
Čo sú nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny?
Tuky sú popri sacharidoch a bielkovinách jednou z troch základných živín v našej strave. Tzv. neutrálne tuky, ktoré sú hlavnou zložkou potravinových tukov, sú zložené z glycerolu a mastných kyselín. Tie sa delia na dve základné skupiny: nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny. Aký je medzi nimi rozdiel, ktoré nám prospievajú a ktoré treba, naopak, obmedzovať?
-
Hodnotenie kvality mäsa sumčeka afrického
Organoleptické a senzorické vlastnosti vlastnosti: Farba príjemná, naružovelá a vzbudzujúca pocit čistoty a chuti do jedla
Konzistencia pevná, ale zároveň pružná a nie príliš tuhá, kúsky držia pokope, ľahko sa však oddeľujú, pritom neboli vôbec rozpadnuté -
Omega 3,6,9 ...
Omega-3 a Omega-6 polynenasýtené mastné kyseliny sú tzv. esenciálne mastné kyseliny. Ľudské telo si ich nevytvára a preto je nútené ich získavať v potrave. Slúžia na produkciu chemických prenášačov (látok podobných hormónom), ktoré sú potrebné pre normálny rast buniek,metabolizmus tukov a cholesterolu, ohybnosť ciev, zrážanlivosť krvi a činnosť mozgu i očí. Majú blahodarný účinok na pamäť a udržiavanie dobrého duševného zdravia.