Čo sú nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny?

Tuky sú popri sacharidoch a bielkovinách jednou z troch základných živín v našej strave. Tzv. neutrálne tuky, ktoré sú hlavnou zložkou potravinových tukov, sú zložené z glycerolu a mastných kyselín. Tie sa delia na dve základné skupiny: nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny. Aký je medzi nimi rozdiel, ktoré nám prospievajú a ktoré treba, naopak, obmedzovať?

Z chemického hľadiska sa nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny rozlišujú v molekulárnej väzbe. Kým nasýtené mastné kyseliny v molekule neobsahujú žiadnu dvojitú väzbu, nenasýtené mastné kyseliny obsahujú buď jednu dvojitou väzbu (mononenasýtené) alebo viacero dvojitých väzieb (polynenasýtené) v molekule. Niektoré z polynenasýtených mastných kyselín sú esenciálne, to znamená, že telo si ich nedokáže samo vytvoriť, preto ich človek musí prijímať v strave. Pozornosť by sme mali venovať najmä polynenasýteným kyselinám z radu omega-3, ktoré nie sú v našej stave dostatočne zastúpené. Ich priaznivý účinok v prevencii srdcovo-cievnych chorôb a úloha pri vývoji mozgu a nervového tkaniva sú pritom vedecky dokázané. Nenasýtené mastné kyseliny sa nachádzajú najmä v rybách, semenách olejnatých plodín, orechoch, rastlinných olejoch a tukoch z nich vyrobených.

Naopak, podľa vedeckých výskumov nadmerná konzumácia nasýtených mastných kyselín zvyšuje hladinu LDL-cholesterolu a tým zvyšuje aj riziko srdcovo-cievnych ochorení v dôsledku aterosklerózy. Preto je dôležité znižovať konzumáciu nasýtených mastných kyselín a nahrádzať ich nenasýtenými. Pri bežnom dennom príjme energie 8 000 až 12 000 kJ by denný príjem nasýtených mastných kyselín nemal presiahnuť 21 až 31 g denne. V každom skonzumovanom jedle sa nachádza určité množstvo nasýtených mastných kyselín. Ich množstvo preto treba znižovať obmedzovaním konzumácie jedál s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín, ako sú napríklad jedlá rýchleho občerstvenia, vyprážané pokrmy, ale aj tučné mäso a údeniny, masť, slanina, šľahačka alebo maslo.