Hodnotenie kvality mäsa sumčeka afrického

Organoleptické a senzorické vlastnosti vlastnosti:

Farba príjemná, naružovelá a vzbudzujúca pocit čistoty a chuti do jedla Konzistencia pevná, ale zároveň pružná a nie príliš tuhá, kúsky držia pokope, ľahko sa však oddeľujú, pritom neboli vôbec rozpadnuté

Vôňa je málo výrazná, takmer necítiť rybou, skôr mdlá. Dovoľuje to vyniknúť vôní prísad a omáčky (chilli) alebo oleja

Chuť veľmi jemná, lahodná, chuť čistého mäsa, necítiť veľmi príchuť rybaciny, je skôr decentne v úzadí

Prítomnosť kostí – nezaznamenali sme ani jedinú kostičku

Vzhľad – veľmi vyvážený, zachované celé kusy, pôsobili čerstvo, bolo vidieť vrstvy, z ktorých sa rybie mäso skladá.   Aj v chilli konzerve nebolo nič veľmi štipľavé (čakali sme výraznejšiu štipľavosť), skôr to bolo jemné a nevtieravé.   Tieto konzervy sa veľmi dobre hodia do šalátov, na kombináciu k rôznym typom jedál, na zdobenie studených mís a podobne.   Celkovo to hodnotíme ako rybaciu konzervu, ktorej kvalite dôverujeme A ktorú by sme radi mali stále doma v zásobe.   Na stupnici od 1 – 10, kde desať je najvyššie, by sme udelili 9 bodov. Ten 1 bodov nechávame na možnosť zlepšenia dochutenia prírodnými bylinkami, koreninami, soľou, rajčinovým pretlakom a pod. tak, Aby to bolo atraktívne pre široké spektrum konzumentov, spotrebiteľov.  

v Bratislave 2.9.2014