Hodnotenie kvality mäsa sumčeka afrického
Organoleptické a senzorické vlastnosti vlastnosti:
Farba príjemná, naružovelá a vzbudzujúca pocit čistoty a chuti do jedla Konzistencia pevná, ale zároveň pružná a nie príliš tuhá, kúsky držia pokope, ľahko sa však oddeľujú, pritom neboli vôbec rozpadnuté
Vôňa je málo výrazná, takmer necítiť rybou, skôr mdlá. Dovoľuje to vyniknúť vôní prísad a omáčky (chilli) alebo oleja
Chuť veľmi jemná, lahodná, chuť čistého mäsa, necítiť veľmi príchuť rybaciny, je skôr decentne v úzadí
Prítomnosť kostí – nezaznamenali sme ani jedinú kostičku
Vzhľad – veľmi vyvážený, zachované celé kusy, pôsobili čerstvo, bolo vidieť vrstvy, z ktorých sa rybie mäso skladá. Aj v chilli konzerve nebolo nič veľmi štipľavé (čakali sme výraznejšiu štipľavosť), skôr to bolo jemné a nevtieravé. Tieto konzervy sa veľmi dobre hodia do šalátov, na kombináciu k rôznym typom jedál, na zdobenie studených mís a podobne. Celkovo to hodnotíme ako rybaciu konzervu, ktorej kvalite dôverujeme A ktorú by sme radi mali stále doma v zásobe. Na stupnici od 1 – 10, kde desať je najvyššie, by sme udelili 9 bodov. Ten 1 bodov nechávame na možnosť zlepšenia dochutenia prírodnými bylinkami, koreninami, soľou, rajčinovým pretlakom a pod. tak, Aby to bolo atraktívne pre široké spektrum konzumentov, spotrebiteľov.
v Bratislave 2.9.2014