Halászlé
Ingrediencie pre 4 osoby:
- 700 g z troch druhov rýb (kapor, zubáč a sumček africký)
- 200 g cibule
- 2 PL (polievkové lyžice) sladkej papriky
- 1 ČL (čajová lyžička) štipľavej papriky
- 2 paradajky
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- soľ 2 papriky – jedna červená a jedna zelená
Poznámka:
- Môžeme použiť len jeden druh ryby.
- Chutí takmer rovnako dobre.
Postup prípravy:
Ryby umyjeme, cibuľu ošúpeme a nakrájame na hrubo, umyjeme a očistíme papriky a nakrájame na väčšie kocky.
Rajčiny necháme spariť v horúcej vode, potom ich schladíme studenou vodou a ošúpeme. Rajčiny rozpolíme, podľa potreby vyčistíme, a nakrájame tiež na hrubšie kocky.
Do dostatočne veľkého hrnca, vložíme vrstvu rýb, na ne cibuľu , znovu vrstvu rýb, zalejeme studenou vodou, aby ryba bola zakrytá, pridáme soľ a necháme variť, a to tak, že keď sa pokrm privedie do varu, teplotu znížime a 15 minút necháme variť bez miešania.
Kúsky rýb opatrne vyberieme a udržujeme teplé. Rybí vývar precedíme cez sito do druhého hrnca a pridáme k nim nakrájané papriky, rajčiny ako aj dve polievkové lyžice mletej sladkej papriky, jednu čajovú lyžičky štipľavej papriky, dve polievkové lyžice paradajkového pretlaku a soľ. Privedieme do varu a necháme 10 – 12 minút na miernom ohni pomaly variť.
Medzi tým povyberáme kosti a mäso nakrájame na väčšie kúsky. Rybiu polievku ešte dochutíme koreninami podľa vlastnej chuti, má sa vyznačovať ostrosťou.
Polievku zahustíme tak, že do šálky so studenou vodou dáme dve čajové lyžičky kukuričného alebo zemiakového škrobu, rozmiešame. Pridáme do horúcej polievky a necháme prevrieť.
Do polievky vložíme rybie kúsky, veľmi nemiešame, aby sa rybie kúsky nerozpadli.
K horúcej pikantnej polievke podávame dostatok bieleho alebo sedliackeho chleba.
Ako nápoj sa hodí suché biele víno alebo minerálka.