Sumček africký so zemiakovým pyré
Ingrediencie: pre 4 osoby
- 750 g zemiakov
- 50 ml šľahačky
- Soľ
- 20g masla
- 8 malých filiet zo sumčeka afrického
- 4 PL olivového oleja
- Mleté čierne korenie
- 2 PL kapár
- 1 červená paprika
- čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok
- 50 g čiernych olív
- 50 g zelené olivy bez kôstok
- 1 zväzok tymianu
- 200 ml mlieka
Postup príprava:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a varíme v slanej vode asi 20 minút. varíme do mäkka.
Medzitým umyte rybieho filé a osušte. Ryby sa soľou a korením. Papriku umyte, očistite a nakrájajte na kocky. Olivy nakrájajte na krúžky, vetvičky tymiánu umyjeme a osušíme. Mlieko ohrejeme a pridáme šľahačku, maslo a polovicu tymiánu a 2 – 3 minúty necháme zľahka povariť. Na zvyšnom tymiáne oddelíme lístočky od stoniek a najemno posekáme.
Olivový olej rozohrejeme na nepriľnavej panvici, vložíme plátky z filetu, kožou nadol, okolo ryby pridáme pokrájanú papriku, plátky olív, kapary a zvyšný tymián. Všetko spolu 2 – 3 minúty opečieme, potom ryby otočíme a panvicu, a panvicu odložíme z plameňa.
Zemiaky roztlačíme, pomixujeme s mliečnou zmesou, ochutíme soľou a muškátovým orechom.
Pyré rozdelíme do kruhu na tanier a do prostriedku dáme dve filety a šťavu z panvice.